Saturday, August 21, 2010

bila tak tahu, tersipu sipu.

edisi bahasa arab

beberapa ucapan famous di bulan Ramadhan, mengikut adat setempat Jordan mahupun dikira ibadat - itu bergantung pada niat masing-masing.

ucapan:
ramadhan kareem
maksud:
bulan ramadhan adlh sgt murah [dgn ganjaran]
jawab balik:
wallahu akram
maksud:
dan allah lah yang [memberikan ganjaran itu kerana] Dia Maha Pemurah
bila yg sesuai?:
bila-bila sepanjang bulan ramadhan


ucapan:
Siyaman maqbulan wa iftaran hanee2an
maksud:
Semoga puasa diterima dan jamuan berbuka dinikmati
jawab balik:
Ameen. Taqabbalallahu siyamana
bila yg sesuai?:
Waktu hampir-hampir berbuka puasa


ucapan:
taqabbalallah
maksud:
Semoga allah menerima (amal)
jawab balik:
Taqabballah minna wa minkum ajma3een
bila yg sesuai?:
Selesai solat atau puasa

****

agak-agak dah power sikit, boleh lah beramal dengan ucapan a.k.a doa ni. takde lah terkutuk bila duduk di negara arab tapi tak tau nak balas apa bila orang arab mendoakan kita. paling common sangat kalau tak tahu, jawab lah 'waiyyak / waiyyaki'

semoga bermanfaat. kalau ada yang salah, boleh tolong betulkan. saya budak baru belajar.
entah ada ke bebudak jodeng baca ni. blogger.com dah kena banned di jordan katanya (?)

8 comments:

Anonymous said...

aah kakbie.dah biase dah tersipu sipuu ni haha.
mekacih ;)

bb

Syahida Majid said...

nice one. Panda!

W M Najib said...

thx kongsi. tatahu pula yang part nk buka tu.

Anonymous said...

waiyyak tu makna dia pe?

-cidak

Anonymous said...

waiyyak = dan untuk kamu juga.

-utk cidak

Anonymous said...

oh,takpenah guna.

~malu


cidak

Anonymous said...

mungkin mahasiswa Yarmouk dah power bahasa arab..so boleh guna ayat yg lagi power utk jawab..kan.

kami budak JUST, baru nak belajar ;(

-utk cidak

Cidak said...

emm,rasanya depend kepada individu.

kalau rajin,advance sikit.

kalau malas,kureng..